Waluty

Sprawność Harcerska ZHP SIM - Kucharz

3
Cena: 2,50 zł
Producent: Maxtex
Kod produktu: SUB48355
Dostępność: brak towaru
ilość -- + szt.

Opis

Sprawność harcerska Kucharz / Kucharka

Zdobyta sprawność udowadnia posiadane umiejętności z zakresu gotowania. Zostań kolejnym masterchefem! Część z wymagań została powiązana z wymaganiami na stopnie, dlatego warto zrealizować ją podczas próby.

Sprawności ZHP przyszywane są na prawym rękawie munduru i zostały podzielone na następujące poziomy:

  • sprawność jednogwiazdkowa - obszycie niebieskie;
  • sprawność dwugwiazdkowa - obszycie zielone;
  • sprawność trzygwiazdkowa - obszycie czerwone;
  • sprawność czterogwiazdkowa - obszycie czarne.

Sprawność harcerska Kucharz / Kucharka - wymagania

* Przygotował/a prosty posiłek. Umie posługiwać się przyborami kuchennymi. Bezpiecznie obsługiwał/a kuchenkę elektryczną lub gazową.

  1. Przygotowałem/am pod nadzorem rodzica śniadanie lub kolację dla domowników, w tym jedno wybrane danie na ciepło, np. owsiankę, jajecznicę, parówki na gorąco.
  2. Przygotowałem/am podwieczorek na biwaku lub obozie drużyny, serwując zdrową przekąskę według własnego pomysłu, np. jogurt z owocami, szaszłyki z suszonych lub świeżych owoców, kaszę mannę, batoniki musli, sałatkę owocową.
  3. Obrałem/am kilka różnych warzyw (np. ziemniaki, marchewkę), które posłużyły do przygotowania posiłku podczas 5 różnych okazji.
  4. Przyrządziłem/am pod nadzorem rodzica 2 potrawy:
    – sałatkę składającą się z co najmniej 4 różnych składników,
    – kanapki z 3 różnymi dodatkami.

** Przygotował/a złożony posiłek według przepisu. Bezpiecznie posługiwał/a się urządzeniami kuchennymi.

  1. Ugotowałem/am zupę i drugie danie (niekoniecznie jednego dnia) dla mojej rodziny z pomocą przepisu (z Internetu, książki kucharskiej).
  2. Nakryłem/am do stołu do przygotowanego przez siebie obiadu. Przyrządziłem/am zdrowe (np. niskokaloryczne, warzywne lub owocowe) danie lub deser, do którego przygotowania wykorzystałem/am mikser, blender lub inne urządzenie kuchenne.
  3. Nauczyłem/am się przygotowywać ulubioną potrawę z rodzinnego przepisu.
  4. Przyrządziłem/am 3 różne potrawy:
    – omlet z dodatkami,
    – pastę na kanapki,
    – deser bez pieczenia.

*** Ugotował/a i podał/a 3-daniowy obiad (zupa, drugie danie i deser), stosując różne sposoby przygotowania i nie korzystając z półproduktów. Bezpiecznie obsługiwał/a piekarnik.

  1. Przygotowałem/am potrawę tradycyjną dla wybranego regionu Polski (np. proziaki z Podkarpacia, babkę ziemniaczaną z Podlasia).
  2. Wykonałem co najmniej jedno z poniższych zadań:
    – Wybrałem/am miejsce na kuchnię na biwaku drużyny. Urządziłem/am ją funkcjonalnie. Pokierowałem/am gotowaniem obiadu dla drużyny.
    – Ułożyłem/am urozmaicony jadłospis na kilkudniowy biwak, rajd lub kilka dni obozu dla całej drużyny. Nadzorowałem/am przygotowanie posiłków.
  3. Ugotowałem/am co najmniej po dwie różne zupy, drugie dania i desery (niekoniecznie jednego dnia), wykorzystując różne sposoby przygotowania, np. pieczenie, smażenie, duszenie, gotowanie. Nakryłem/am do stołu z okazji uroczystego posiłku, korzystając z zastawy, sztućców, serwetek, wybranych elementów dekoracyjnych, np. świec, kwiatów, obrusu.
  4. Upiekłem/am chleb lub ciasto drożdżowe (np. placek drożdżowy, pizza).
  5. Przyrządziłem/am 4 różne potrawy:
    – sałatkę z gotowanych jarzyn,
    – zapiekankę mięsną lub warzywną,
    – makaron z własnoręcznie przygotowanym sosem,
    – pierogi.

**** Samodzielnie zarządzał/a swoim żywieniem. Testował/a różne przepisy i tworzył/a własne receptury.

  1. Kierowałem/am co najmniej przez dwa dni służbą kuchenną na obozie drużyny lub na biwaku, układając jadłospisy i przygotowując dania mięsne i wegetariańskie.
  2. Przyrządziłem/am 5 pełnowartościowych posiłków dostosowanych do różnych diet i upodobań, w tym: wegetariański, niskowęglowodanowy, bezglutenowy, wegański, mięsny.
  3. Wykonałem/am co najmniej jedno z poniższych zadań:
    – Zorganizowałem/am, ugotowałem/am i podałem/am uroczysty obiad dla rodziny lub przyjaciół, podczas którego zaserwowałem/am co najmniej 5 potraw przygotowanych według wybranych przez siebie przepisów komponujących się w spójną całość.
    – Opracowałem/am i przetestowałem/am co najmniej 5 własnych przepisów na potrawy, które zyskały uznanie mojej rodziny lub przyjaciół.
  4. W trakcie trwania próby nie mniej niż 1/3 posiłków (śniadań, obiadów i kolacji) w każdym tygodniu przygotowałem/am samodzielnie.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium